Sidor

tisdag, oktober 02, 2012

Ekvationer med PostIt-lappar

Post-It By JogiBaer2

I går introducerade jag Algebra i Ma1a-gruppen. Så här gjorde jag:

Tre olika färger på PostIt-lappar fick symbolisera några tal, eller poäng, som jag bestämde i förväg. Gul = 5 poäng, rosa = 4 poäng och grön = 1 poäng.

Jag hade ordnat olika buntar med lappar i skilda färger och räknat ut poängsumman (viktigt att vara noga så att man inte räknar fel!). För att vara lite lurig lät jag ganska många kombinationer av lappar och färger symbolisera talen 19 och 20. Ett par enstaka buntar innehöll bara lappar av två färger, övriga buntar bestod av lappar i alla färger. Varje elev fick en egen bunt med sin egen poängsumma. Sedan fick eleverna i uppgift att ta reda på vilka poäng varje färg symboliserade. De fick prata med varandra i valfria grupper av valfri storlek, men om någon grupp kom på lösningen fick de inte avslöja den för andra grupper.

Uppgiften var bra på flera sätt, tycker jag:

  • Den var ett konkret exempel på ekvationer (ekvationssystem, men det var inte nödvändigt att prata om det just då, tyckte jag) vilket är bra för alla elever!
  • Den visar på olika metoder för ekvationslösning. Gissning? Strukturerad prövning, t.ex. i en tabell? Någon annan typ av lösningsmetod?
  • Eleverna behövde prata med varandra och jämföra strategier och idéer. Ett par elever jobbade ihop utan att komma fram till en lösning. Varför? Vi pratade om hur många elever man behövde samarbeta med för att säkert hitta en lösning.
  • Vi kan återvända till övningen när vi sedan diskuterar ekvationslösningsmetoder. Hur tänkte vi då? Hur tänker vi nu? Vad har vi lärt oss? Lärandet blir konkret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar