Sidor

onsdag, november 12, 2014

Kommunikation och elevmedverkan vid bedömning

I morgon träffar jag CL-studenterna för andra gången. Vi har på vår "dagordning" rubriken Kommunikation och elevmedverkan vid bedömning. Det blir många diskussioner... av naturliga skäl! Här är det underlag vi utgår ifrån.

Schemamall för vårterminen

Fråga mig inte hur det fungerar, men kalkylbladet verkar förstå alldeles själv hur det är med månader och så... Här är en mall som jag brukar använda för att göra scheman i mina kurser. Men använd på egen risk, jag har inte kontrollerat och fört in lovdagar m.m. men det fyller jag väl på med senare.

lördag, november 08, 2014

Slå ihop PDF:er

För några veckor sedan hade jag anledning att separera filer som jag skannat in som en enda enorm PDF, se tidigare inlägg. Idag testade jag det motsatta, nämligen att "slå ihop" några olika PDF:er till en enda fil. Jag använde pdfmerge.com vilket var busenkelt och fungerade bra. Jag älskar när saker och ting går lätt att fixa alldeles på egen hand! Jag slipper störa de mer IT-kunniga personerna i min närhet (=maken) och så känns det som om jag inte är helt IQ-befriad...

tisdag, november 04, 2014

Bedömning & undervisning

Idag träffade jag studenter på CL-programmet för första gången. CL-programmet är alltså ett program som ger studenterna två examina: Civilingenjör och Lärare. Mycket fiffigt!

Kursen heter "Lärande och bedömning" och i de förväntade studieresultaten lyfts det fram olika aspekter av bedömning. Tillsammans med min kollega Lisa hade vi ett fyratimmars-pass med de pigga och engagerade studenterna. Vid vår första träff hann vi förstås bara nudda vid några få delar av sådant som är viktigt att ta upp och en del av vad som behandlades antecknade jag direkt i en liten presentation som jag hade förberett. Bara alla inser att bedömning hänger ihop med undervisning...

lördag, november 01, 2014

Granska läromedel och tantbesök

I går hade studenterna på Grundlärarprogrammet F-3 sina muntliga redovisningar av Gruppuppgift A, en uppgift som de har arbetat med under hela kursens gång och som inneburit att studenterna i grupper har granskat matematikläromedel utifrån centrala innehåll och förmågor som tränas. Studenterna skulle också i samband med granskningen planera för någon aktivitet eller övning eller något annat undervisningsmoment som skulle kunna täcka för någon av de brister som (ev.) hade kunnat identifieras i läromedlen. Och vid redovisningen skulle varje grupp presentera detta för klassen. Ja, vad ska jag säga? Det var så många oerhört bra redovisningar som jag fick ta del av och jag kan bara återupprepa: Det kommer snart att utexamineras ett antal riktigt duktiga lärare, så var redo alla huvudmän!

En grupp hade valt att dramatisera en del av sin presentation. Vi fick se ett fiktivt arbetslagsmöte där ett par lite äldre lärare representerade sådana där lite "trötta" lärare som oreflekterat använder matteboken i undervisningen, medan ett par yngre lärare fick lyfta upp brister i läromedlet och visa på alternativa sätt att arbeta, t.ex. med interaktiva övningar på SmartBoard. Här är de två lite äldre lärarinnorna som vi fick nöjet att träffa vid redovisningen:

Emelie Claesson och Nathalie Karaoghlanian utklädda till "tanter"
Tack alla engagerade blivande lärarkollegor för en oerhört intressant dag!