Sidor

torsdag, september 06, 2012

Binära tal på fingrarna - smart grepp!

I dag hängde jag med ännu en duktig universitetskollega som gick igenom talsystem med andra baser (än tio, som är vårt vanliga s.k. decimala talsystem) för en trivsam grupp med lärarstudenter. Det var väldigt roligt och intressant. Jag fick lära mig detta smarta knep som kan användas för att ge elever ett verkligt handfast sätt att begripa binära tal på:

Håll fram din högra hand med handflatan mot dig (så att tummen är riktad åt höger). Sedan gäller att:

  • tummen har värdet 1
  • pekfingret har värdet 2
  • långfingret har värdet 4
  • ringfingret har värdet 8
  • lillfingret har värdet 16


(Den som är uppmärksam ser att alla värden är potenser med basen 2, alltså 2 upphöjt till 0, 2 upphöjt till 1, 2 upphöjt till 2, 2 upphöjt till 3 samt 2 upphöjt till 4 i tur och ordning.)

Nu berättar man för eleverna att ett finger antingen kan vara uppfällt, vilket symboliserar ett eller "på", eller nedfällt, vilket betyder noll eller "av". (Jämför med lampknappar, de är antingen på eller av)

Sedan övar man tillsammans med eleverna på att visa olika binära tal på fingrarna. Talet 1 skulle betyda att bara tummen är uppe, övriga fingrar nere, det binära talet är då 1. Talet 3 innebär att pekfingret och tummen är uppe (2+1), som binärt blir talet 11 . Talet 21 fås genom att lillfingret, långfingret och tummen fälls upp (16+4+1) som visar det binära talet 10101 o.s.v.

Fiffigt va? Jag blev helimponerad i alla fall! Tydligt och roligt!

Liten utmaning: Vilket tal är det största binära tal du kan representera med höger hands fingrar. Vad händer om du vill visa det tal som kommer efter det? Skriv en kommentar om du vet..!

Det hela visas i denna film:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar