På måndag har jag ett seminarium med studenterna i grundlärarprogrammet F-3, i en kurs som behandlar statistik, sannolikhetslära och algebra. Då ska vi titta på hur man kan använda kalkylblad i undervisningen, både direkt med eleverna men också för att lärare ska kunna skapa tydliga och enkla diagram och tabeller som går lätt att använda i undervisningen.
Vi går igenom några grundläggande funktioner i kalkylblad (vilka som helst, vi använder Googles kalkylblad) och tittar på några exempel. Till detta pass har jag totat ihop en mycket enkel presentation som man kan titta på HÄR. Det hela blir ganska spännande eftersom jag misstänker att studenternas kunskaper i området varierar extremt mycket. Som vanligt. Och precis så är det ju också i skolan, där det krävs av läraren att vara förberedd på stor spridning i elevernas kunskaper.
Vilket påminner mig om att genast återgå till läsningen av studenternas analys av elevlösningar. Som gruppuppgift har studenterna fått i uppgift att analysera några elevlösningar och dra slutsatser om hur den fortsatta undervisningen kan se ut. Just för att visa vilken "bredd" det måste finnas i ett matematikklassrum och hur viktigt det är att läraren därför är redo att möta elevernas utvecklingsbehov.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar