Sidor

tisdag, oktober 21, 2014

Del av krånglig helhet och laboration med geobräde

Studenterna i kursen Matematik för yngre åldrar del I, MAY I, har tenta i morgon. Igår och idag har vi haft s.k. räknestugor för att diskutera frågor i kursen, bl.a. uppgifter från tidigare tentor. Igår behandlade vi en fråga krig "del av helhet" som vara ganska spännande. Det handlade kort och gott om att ta reda på hur mycket en femtedel av 14/6 är och försöka redovisa detta med såväl bild som symboler och ord. Vi diskuterade olika strategier för detta och tavlan fylldes snart med både uträkningar och bilder. En rar student fotade av tavlan mejlade bilden till mig.

Det hela såg förfärligt rörigt ut! Och inte blev det mycket bättre när jag på bussen hem idag satt och försökte förtydliga med små kommentarer i bilden. Döm själva utifrån den här bilden:


Rätt maffigt, va? De som var med på seminariet kanske kan få ut något av bilden, alla andra bör nog inte göra sig något besvär...

Idag laborerade vi med geobräden, som är väldigt kraftfulla verktyg för att göra begrepp och samband i bl.a. geometrin tydlig för elever. Vi hade läst några artiklar i kursen och utgick ifrån ett par av dessa. Som stöd hade jag gjort den här enkla presentationen med länkar till artiklar och några få tips. (Söker man på ord som "geobräde" eller "geoboard" får man måååååånga träffar, må ni tro..! Jag plockade bara in några få av alla de tips man lätt hittar själv.)

Vi utredde bl.a. detta:

  • hur man kan visa att trianglar med samma bas och höjd också har samma area
  • hur man kan konstruera en mindre kvadrat inuti en yttre, större kvadrat, där den mindre kvadraten är hälften så stor som den större kvadraten


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar