Sidor

torsdag, september 17, 2015

När man inte hinner allt... gör film!

Det är så oerhört roligt på mitt jobb! Om ni bara visste, alltså! Jag har kollegor som är lika nördiga som jag själv och t.o.m. värre inom sina specialområden... Alla älskar lärande, skolor, elever, studenter, undervisning och framför allt: MATEMATIK. Vilket ämne! Det har allt vad man kan önska sig: intressanta teorier, logiska slutsatser, spännande utmaningar, fantastiska uttrycksformer... you name it!

Nu är terminen i full gång. I vår kvällskurs om Sannolikhet och statistik för åk 1-6 hade vi vår första träff i måndags. Min avdelning - sannolikhetslära - hade fått en timme till förfogande. En timme lades på kursintroduktion och litteraturdiskussioner och en timme vardera fick också statistik samt bedömningssöd och målformulering. Min timme räckte förstås inte till det innehåll jag hade förberett. Självklart. Naturligtvis. Jag vill så mycket och tiden är så knapp!

Min lösning blev att filma ett par av de delar som vi inte hann behandla. Dessa filmer är förstås särskilt riktade till kursens studenter, men de har ett ganska allmänt innehåll som många undervisande lärare säkert har nytta av att grotta ner sig i. Varsågoda, här kommer de!

Den första filmen utgår ifrån Per Nilssons arikel där han spelar Summaspelet och ger idéer för hur man kan strukturera sina matematiska tankar. Den andra filmen handlar om en aktivitet där elever ska singla slant med två mynt samtidigt. Tänk på att pausa filmen och tänka själv emellanåt! Jag serverar några förslag på lösningar, men du kanske tänker på ett annat sätt. Respektera dig och dina egna tankar!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar