Sidor

fredag, juni 23, 2017

Måla kuber - fantastisk uppgift!

Den som hittade på denna uppgift är värd ett stort tack! Undersök själva! Själv hittade jag den i en bortglömd mapp med blandade övningar på datorn, där uppgiften var inskannad från en kopia av en kopia av en kopia för många år sedan... utan upphovsman angiven, tyvärr.

Här (nedan) presenterar jag en variant av uppgiften och i denna länkar jag också till ett kalkylblad som jag gjorde när jag ville testa att lösa uppgiften själv. I kalkylbladet finns i sin tur ett par länkar, den ena till mattelyftet som har en variant av uppgiften och den andra länken går till en fantastisk presentation som Hans Skäremo och Charlotte Asker på Folkhögskolan Hvilan gjorde redan 2013, missa inte den, man hittar den lätt på webben om man googlar på "måla kuber" eller så.
Uppgiften använde jag sedan i en skriftlig hemtentamen i en "kvällskurs" i matematikdidaktik nyligen, en kurs med inriktning mot just Mönster och samband. Då formulerade jag uppgiften lite annorlunda för att göra den tydlig och lade också till ett par följdfrågor av ämnesdidaktisk karaktär, se hemtentan HÄR.

Till hemtentan förtydligade jag kursens betygskriterier i en uppgiftsspecifik bedömningsmatris för att göra bedömningen tydligare för studenterna som enbart fick summativ bedömning i form av betyg på uppgiften samt en "färgad" bedömningsmatris. HÄR är bedömningsmatrisen. Det är förstås allra bäst om betygsmatrisen är klar och distribueras till studenterna innan examinationen, men det är inte helt enkelt att hinna med allt i "rätt ordning". Jag hoppas att det blev tillräckligt tydligt för studenterna ändå.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar