Sidor

måndag, oktober 21, 2019

Hjälp - jag ska handleda lärarstudenter..!

Vilken märklig förändring av perspektiv. Senast jag hade att göra med VFU (verksamhetsförlagd utbildning, det som kallades praktik tidigare) och lärarstudenter hade jag rollen av kursansvarig och/eller kurslärare på SU och var den som åkte ut på VFU-besök för att besöka lektioner och ha trepartssamtal med studenter och handledare. Nu när jag själv har gått handledarutbildningen och efter höstlovet hälsar två lärarstudenter välkomna till min arbetsplats ska jag inte bara besöka och peppa, utan också handleda och ge återkoppling på daglig basis. Det är jag som är den där handledaren som granskas av såväl studenter som lärarutbildare som kommer på besök. Det är med skräckblandad förtjusning jag ser fram emot detta uppdrag.

Kort uppdatering sedan sist (mmmm... det har gått ett tag... jo, jag vet...): Jag är kvar i gymnasieskolan. Bara ett år var alldeles för lite för att jag skulle hinna komma igång ordentligt och dessutom hinna utveckla min verksamhet och dra slutsatser. Det kändes mycket vemodigt men ändå helt rimligt att jag sade upp min anställning på SU i våras. MND var en otroligt bra arbetsplats med fantastiska kollegor och intressant uppdrag. Och så hamnade jag på en annan otroligt bra arbetsplats med fantastiska kollegor och intressant uppdrag. Ta-da! Och här är jag kvar, mitt uppe i mitt andra år. Hektiskt - ja - men nu har jag i alla fall lärt mig åtminstone sjuttioarton rutiner och digitala tjänster och gjort lika många misstag.

I år undervisar jag enbart i matematik och har två ettor, två tvåor och två treor. Tvåorna känner jag sedan ettan, så det är inte fullt lika många namn att lära mig och relationer att bygga upp. Allt känns tryggare och mer hemtamt och jag hoppas innerligt att det ska gynna eleverna på flera plan, inte minst kunskapsmässigt.

Så, nu är jag kanske redo att ta emot lärarstudenter..? Eller borde jag ha väntat..?

PS. Du vet väl att GeoGebra har en ny funktion/app som heter Notes? Fungerar jättebra när man har en Chromebook med touch-skärm. Här är ett exempel på ett ekvationssystem i kursen Ma2b:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar