Sidor

onsdag, november 14, 2012

Procent med "kakelplattor"


Vi introducerade procentavsnittet i Ma1a-gruppen i måndags. Dels genom att prata kring denna presentation, dels genom en aktivitet. Idag gick vi igenom de tre bastyperna (se filmer i tidigare inlägg) av procentuppgifter och sedan fick eleverna arbeta självständigt (enligt deras önskemål) i boken.

"Kakelplattor"
Jag hade klippt ut färgat papper - fyra olika färger - i små kvadrater som skulle symbolisera kakelplattor. Massvis av papperskvadrater behövdes! Eleverna fick jobba enskilt, två eller tre ihop enligt denna instruktion:

  • Lägg ett mönster av "kakelplattor". Helt fritt valt, bara mönstret går att "urskilja" eller förstå på något sätt.* 
  • Skriv sedan ned, gärna i en tabell, hur många kakelplattor ni har använt av varje färg och beräkna hur stor andel ni har av varje färg. Ange andelarna i bråkform, i decimalform och i procentform.
  • Diskussion i helklass kring resultaten.
*Min tanke med att göra ett tydligt mönster var att eleverna vid ett senare tillfälle ska kunna upprepa mönstret, t.ex. kakla ett helt badrum med samma mönster, och titta tillbaka på övningen. Då vill jag att eleverna ska förstå att en andel av en viss färg i det "lilla" ursprungliga mönstret också ger samma andel om man har en större yta där mönstret har upprepats. Men detta höll jag tyst om.

Frida och Angela med ett av sina mönster
... och sina beräkningar.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar