Sidor

måndag, maj 16, 2016

Fler filmer - algebra och problemlösning

Är det uppenbart att jag inte har så mycket undervisning i mitt schema just nu..? Jag passar helt enkelt på att spela in några filmer som jag egentligen har tänkt göra för länge sedan, men då jag inte har haft tid. Då blir det nu istället!

I flera kurser använder vi kursboken "Rika matematiska problem" av Kerstin Hagland, Rolf Hedrén och Eva Taflin (2005) där författarna väldigt noga går igenom några matematikuppgifter som kan betraktas vara rika problem, inte bara vanliga problem. (Bokförlaget Liber har varit vänliga att publicera bokens problem, men utan lösningsförslag, HÄR. Eva Taflin har dessutom skrivit en doktorsavhandling i ämnet, finns fritt att ladda ner via DiVA, HÄR.)

Nåja, vi hinner självklart inte reda ut alla detaljer i alla problem och i all litteratur under seminarietid i våra kurser i matematikämnets didaktik på SU, men vissa problem passar särskilt bra att behandla tillsammans med studenterna för att göra det tydligt hur viktigt problemlösning är i matematikämnet.

Jag har använt en gammal Notebook-presentation från ett seminarium om algebra för att göra en film - som p.g.a. sin omfattning fick delas upp i två delar - med en slags genomgång av en lösningsidé till en av uppgifterna ur "Rika matematiska problem", uppgiften "Tornet". Använd genomgångarna som ni vill!

Tornet - Del 1


Tornet - Del 2


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar