Sidor

fredag, februari 01, 2013

Kvadratmeter

Tidigare i morse fick Ma1a-gänget fundera över hur stor en kvadratmeter är. Med hjälp av sax, tejp, halvcentimeter-rutat papper (=vanligt rutat papper) och färgat A3-papper fick eleverna parvis tillverka ett avgränsat område på en kvadratmeter. De allra flesta valde att göra en kvadrat med sidan 1 meter, men en tjej som jobbade ensam vågade sig på att göra en triangel. Vi diskuterade och hon kom fram till att basen skulle vara 2 meter och höjden 1 meter för att vi skulle få ihop till 1 kvadratmeter.

Hon - och flera andra elever - klippte först till en "linjal" på 25 cm av det rutade papperet. Sedan klippte hon långa remsor av färgat papper med hjälp av "linjalen". 8 st 25-cm-bitar behövdes för basen och 4 st för höjden. De två övriga sidorna fick vi bara klippa hur som helst så att de blev lagom långa. Det blev en jättefin triangel på klassrumsgolvet.

Några grupper upptäckte att de hade tejpat ihop för många papper, så de fick mäta med min "fusk-tumstock" och klippa bort. De gjorde väldigt tjusiga kvadrater. En satte vi upp på klassrumsväggen.

På måndag återkopplar vi och funderar på hur många kvadratdecimeter man behöver för att täcka en kvadratmeter... Då ska vi omvandla mellan olika enheter. Roligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar