Sidor

tisdag, september 10, 2013

Bättre taluppfattning med binära tal

I ett par kurser, bl.a. i MAY II, har vi tittat lite närmare på vårt eget talsystem och tal i andra baser.

Varför? Redan i åk. 4-6 introduceras binära tal och talsystem som använts tidigare i historien och i gymnasiekurserna Ma1b och Ma1c finns också tal i andra baser med i det centrala innehållet.

Varför? Förutom att det är väldigt roligt (som det mesta i matematikämnet!) så är det en riktigt bra och väldigt viktig del i fördjupad förståelse för vårt egna talsystem, det decimala, som precis som det binära talsystemet är ett positionssystem som bygger på potenser. Man får en bättre taluppfattning, kort och gott.

Sedan tidigare har jag lagt upp en mattefilm med tips på hur man kan räkna med binära tal på fingrarna, se nedan, och nu har jag också några blandade övningar och en rolig räkneberättelse (som jag hittade hos en mycket omtyckt pensionerad lärare på SU) att komplettera med.

Dagens seminarium i en annan kurs med matematikdidaktik för blivande lärare i åk. 7-9 + gymnasiet fick också en liten portion tal i andra baser som exempel på matematikinnehåll där man rätt ofta behöver tillämpa metodförmåga/procedurförmåga. Främst diskuterade vi dock lärarens uppdrag och den del i lärarens jobb som handlar om att planera lektioner. Titta gärna i presentationen där en hel del av innehållet kan ses som ett slags diskussionsunderlag och inte som en vedertagen "sanning".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar