Sidor

tisdag, september 03, 2013

Positivt med negativa tal

Det är positivt med negativa tal! Positivt i den meningen att det finns gott om utmaningar kring hur man kan tänka, förstå och förenkla sitt arbete då det dyker upp negativa tal. Idag hängde jag med min kollega Karin Landtblom på seminarium för blivande lärare i högstadiet/gymnasiet där en hel del tankar kom upp kring hur man kan undervisa om just negativa tal. 

I kursen använder vi några riktigt bra texter i ämnet, exempelvis ett par artiklar av Ingvar O Persson: Om negativa tal samt Två tänkbara modeller för undervisning om negativa tal, båda artiklarna har publicerats i Nämnaren och hittas via NCM:s hemsida. Cecilia Kilhamns avhandling Making sense of negative numbers är också mycket bra och innehåller en tydlig översikt över olika förklaringsmodellers för- och nackdelar (kapitel 8 ger en bra överblick för den som är lat!).

Själva har både Karin och jag sedan tidigare spelat in några filmer i ämnet, mina finns här i bloggen, här är en introduktion, men kolla också på Karins film om negativa tal.

Med utgångspunkt i en av metoderna att förstå subtraktion av negativa tal totade jag ihop detta dokument idag, med tips på hur man kan tänka, under diskussionen på seminariet. 

Positivt, eller hur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar