Sidor

måndag, september 22, 2014

Tenta hit och tenta dit... I morgon är det dax!

I morgon är det dax för Grundlärarna F-3 att skriva tenta i sin fjärde och sista matematikkurs hos oss på MND. Eller tenta och tenta, det verkar inte längre finnas något sådant begrepp, åtminstone hittar jag inte ordet i högskoleförordningen så då får man väl acceptera att skriftligt prov är vad som gäller numera.

Det är andra gången kursen ges och mina kollegor och jag har behållit men vidareutvecklat vårt koncept från första försöket under vt 14. Studenterna har helt enkelt fått ut provet i förväg. Ja, du läste rätt. Oseriöst? Knappast. Men väldigt fiffigt, tycker vi! Studenterna får i lugn och ro läsa igenom instruktionerna och kan därmed vara förberedda på hur arbetet kommer att gå till. Särskilt viktigt är detta eftersom vi har valt att genomföra provet lite "annorlunda". Läs instruktionerna här.

Vi räknar med att få många kloka synpunkter av studenterna när provet är genomfört och redan nu har det kommit frågor som: Kan man inte lika gärna genomföra provet som hemprov? Vi tar till oss och funderar vidare på hur vi ska kunna göra ett prov som prövar det som kursen har som mål på ett sätt som i sig är givande för blivande lärarstudenter samtidigt som det är rättssäkert. I andra kurser har man andra typer av examinationer och det är naturligtvis lärorikt för studenter att själva testa skilda examinationsformer. De kommer ju att vilja variera sig när de kommer ut och börjar arbeta som lärare!

Mest spännande (OBS! Ett passande el-skämt!) är ändå bekymret med skarvsladdar och grenuttag i tentasalen. Jag har lyckats engagera halva SU för att komma åt så många sådana som möjligt. Tur att vår IT-tekniker har tagit sig an detta uppdrag med bravur. 71 studenter med bärbara datorer i en tentasal med 24 vägguttag... mmm... det tarvar en del sladdar...

Inför i morgon säger jag till alla studenter: Break a leg! (Och då menar jag inte att de ska snava på ett grenuttag...)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar