Sidor

torsdag, september 17, 2015

När man inte hinner allt... gör film!

Det är så oerhört roligt på mitt jobb! Om ni bara visste, alltså! Jag har kollegor som är lika nördiga som jag själv och t.o.m. värre inom sina specialområden... Alla älskar lärande, skolor, elever, studenter, undervisning och framför allt: MATEMATIK. Vilket ämne! Det har allt vad man kan önska sig: intressanta teorier, logiska slutsatser, spännande utmaningar, fantastiska uttrycksformer... you name it!

Nu är terminen i full gång. I vår kvällskurs om Sannolikhet och statistik för åk 1-6 hade vi vår första träff i måndags. Min avdelning - sannolikhetslära - hade fått en timme till förfogande. En timme lades på kursintroduktion och litteraturdiskussioner och en timme vardera fick också statistik samt bedömningssöd och målformulering. Min timme räckte förstås inte till det innehåll jag hade förberett. Självklart. Naturligtvis. Jag vill så mycket och tiden är så knapp!

Min lösning blev att filma ett par av de delar som vi inte hann behandla. Dessa filmer är förstås särskilt riktade till kursens studenter, men de har ett ganska allmänt innehåll som många undervisande lärare säkert har nytta av att grotta ner sig i. Varsågoda, här kommer de!

Den första filmen utgår ifrån Per Nilssons arikel där han spelar Summaspelet och ger idéer för hur man kan strukturera sina matematiska tankar. Den andra filmen handlar om en aktivitet där elever ska singla slant med två mynt samtidigt. Tänk på att pausa filmen och tänka själv emellanåt! Jag serverar några förslag på lösningar, men du kanske tänker på ett annat sätt. Respektera dig och dina egna tankar!



tisdag, maj 12, 2015

Mönsteruppgift (kul) och Schemamall (mindre kul)

På vår sista träff i vårens "kvällskurs" om "Samband och förändring" jobbade vi en stund med uttrycksformer i arbete med mönster. HÄR är uppgiften. Jag hade plastat in och klippt ut lapparna som "kort" och studenterna fick parvis de blandade korten i uppdrag att para ihop en mönsterbeskrivning med ord, en med bild, en i form av en talföljd och en med algebraiskt uttryck. Det fanns tre olika mönster som i övningen representerades på fyra olika sätt (uttrycksformer eller representationsformer).



I min övning hade jag begränsat mig till aritmetiska talföljder. Man kan självklart utveckla aktiviteten genom att använda andra talföljder, t.ex. geometriska talföljder eller triangeltal, kvadrattal, Fibonacci-tal o.s.v. För att utveckla övningen fick jag också ett förslag från en student om att lägga till kort som "inte passar in". En bra idé som ger ytterligare utrymme för elever att resonera matematiskt kring sina slutsatser och minska risken att elever gissar någon lösning utifrån "uteslutningsmetoden".

Man kan självklart anpassa övningen och förenkla den genom att t.ex. ta bort de algebraiska uttrycken (för yngre barn) och istället lägga till en konkret uttrycksform genom att låta barnen konstruera mönstren med plockmaterial. Man kan även välja enbart två olika mönster för att underlätta aktiviteten.

Ett fortsatt arbete kan innebära att elever ska skapa egna mönster och ge en kompis "en uttrycksform" för att låta kompisen komma fram till några andra.

Inför höstterminsstarten är vi också igång med att lägga schema. HÄR är en mall...

fredag, april 17, 2015

Mönster, mönster, mönster - fler filmer!


Jag har varit förkyld ett par dagar och har isolerat mig från kollegorna genom att sitta hemma och jobba. Då passade jag på att göra ett par nya filmer med mönster (samt uppdatera en äldre film, se tidigare inlägg om hur man hittar uttryck för aritmetiska talserier på två sätt). Hoppas de kommer någon till nytta. Bortse från att berättarrösten har en något skrovlig stämma och uppenbart täppt näsa...

Först en film med ett "stick-mönster", d.v.s. ett mönster man kan skapa med trästickor och därefter ett "kort-mönster", d.v.s. ett mönster som man kan bygga med kort (om man är riktigt skicklig, alltså!) Jag väljer att rita av dem istället...

"Stick-mönster"

Uppgiften med korthusen finns publicerad i den mycket användbara Algebra för alla och frågan väcktes av en student för något år sedan. HÄR är ett alternativt sätt att hitta mönstret.

"Kort-mönster"

fredag, mars 20, 2015

Logaritmer - några tips

Äldsta dottern i gymnasiet jobbar med logaritmer. Mattelärarmamma som jag är letade jag fram gammalt material för att "hjälpa" (=pracka på) mitt barn. Detta dokument fick hon av sin ömma moder och det kommer förhoppningsvis till nytta...


fredag, mars 06, 2015

Uppdaterad yxig film om aritmetisk talföljd - duger...

Ja, inte är det ett under av tydlighet, men jag slänger ut den här filmen också när jag väl är igång. Kanske gör jag om den någon dag när jag har förberett mig bättre, då uppdaterar jag detta inlägg, var så säkra. Bakgrunden är ok, den gjorde jag för länge sedan på bussen på väg till jobbet, men ljud och anteckningar har jag precis lagt på. Det är det som är lite yxigt om man så säger... Nåväl. Filmen visar två olika metoder för hur man kan hitta ett algebraiskt uttryck för att beskriva ett tal i en aritmetisk talföljd. Hoppas det är till nytta för någon!

Och nu - några veckor senare - är filmen något uppdaterad! Mycket nöje..!



Förkunskapstest och filmade lösningsförslag

Jag experimenterar med den digitala plattformen Mondo på jobbet. Där kan man t.ex. skapa egna Test & Quiz. För enkelhets skull testade jag att skapa några där jag bara klippte in uppgifter från tidigare givna ämnesprov i åk 9. Jag gjorde tre test: Algebra, Sannolikhetslära och Statistik. Till dessa har jag nu filmat några lösningsförslag:






Det är snabba och inte särskilt väl förberedda inspelningar, jag har sett att jag har slarvat med matematiskt språk och notation på flera ställen, men det får ni stå ut med. Fokusera på idéer och innehåll i stället...

fredag, februari 27, 2015

Sportlov och influensa? - Inte sannolikt

Självklart. Studenter på universitet och högskolor har inte några sport-, påsk- och höstlov. Nähä, minsann. Vi har alltså kommit igång med den fjärde matematikkursen för grundlärare F-3 precis lagom innan det icke-befintliga sportlovet började. Massor med undervisning om statistik, sannolikhetslära och algebra, till studenternas nytta och glädje, såklart.

I sannolikhetsläran har vi också som vanligt bäddat in ett pass om kombinatorik. Här är ett dokument med några bilder och lite förklaringar från våra seminarier. Förhoppningsvis fyller vi på allt eftersom studenterna skickar fler bilder till mig.

Det är också självklart att studenter på universitet och högskolor aldrig blir sjuka, inte ens under värsta influensatiden - den som råkar pågå just nu. Nähä, minsann. Vi har obligatorisk närvaro i våra kurser vilket innebär att febriga och hostande studenter tvingar sig till passen. Inte helt bra för någon av oss. Diskussionerna om detta med obligatoriska närvaron pågår för fullt i arbetslag och på avdelningsmöten, så vi ser vad som händer med detta i framtiden. Under tiden försöker vi utarbeta smidiga lösningar för våra egna drabbade studenter. Tur att de är kavata och håller ut! Detta löser vi.

I kursen har jag också uppdaterat våra provinstruktioner eftersom vi denna kursomgång får professionell hjälp av IT-avdelningen för att arrangera vårt prov helt digitalt. Det kommer att bli oerhört spännande att genomföra provet helt och hållet på webben - även bedömningen! Jag återkommer när det är gjort... även om det floppar..!