Sidor

onsdag, april 10, 2013

Skapa diagram i kalkylblad

Idag skapade vi diagram i kalkylblad i Ma1a-gruppen. Eleverna använde kalkylark i Google och delade sina dokument med mig. Det är väldigt praktiskt, både för att det går fort att skapa fina diagram - i förhållande till om man ritar för hand - och för att jag kan ge omedelbar återkoppling till eleverna i de delade dokumenten.

Jag skulle visa klassen att vi naturligtvis också kan göra diagram i Numbers, minst lika bra. Men då hittade jag inte funktionen som gör att vanliga tal behandlas som text. Datorn vill gärna hantera talen som t.ex. datum om de skrivs på ett viss sätt. När jag skrev in 1-2 i en ruta tolkades detta som 2 januari 2013. Inte så lyckat i vårt exempel med antal timmar som en elev ägnar vid datorn varje dag... Med lite hjälp (tack, käre make!) fann jag nyss den sökta funktionen:

På lektionen löste vi problemet ändå. Vi skrev helt enkelt in text i stället för tal, se urklippet ovan... Nåväl, nu vet vi hur man gör i fortsättningen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar